[wpa_toolbar]

Świąteczne gotowanie

Data Publikacji: 06.12.2013
Udostępnij

swietowanie„Szczęście w cichą noc” Anny Ficner – Ogonowskiej czyta się jednym tchem. To magiczna opowieść o Świętach, miłości i wybaczaniu. Czytając, mamy wrażenie, że uczestniczymy w jakimś wyjątkowym obrzędzie świątecznym. Dla bohaterki – Hanki to były święta miłości i życzeń, tych wypowiadanych, wymarzonych i wysłuchiwanych. Życzeń mających się spełnić, gdyż sprawdziła się stara prawda „Kiedy szczęście do ciebie zawita, pozwól mu usiąść”.

Polecamy ją przeczytać i spróbować wypróbowanych przepisów – rodzinki opisanej w książce, która się postarała aby Hanka miała piękne Święta.

Sałatka śledziowa pani Irenki, która mówiła że miłości należy dodać do każdej potrawy. To zdanie doskonale tłumaczy smak potraw podawanych w Wigilię.

Śledzi ok. 50 dkg (najlepiej matiasów) po wymoczeniu przez 2 godz., zmianie wody, pokroić w kostkę. 70 deko ziemniaków ugotować w mundurkach w osolonej wodzie obrać też w kostkę dodać posiekane jajka, cebulę, ogórki i dobrze odcedzony groszek. Delikatnie wymieszać, tak aby ziemniaki się nie rozpadły. Majonez połączyć z musztardą i dodać do sałatki, doprawić pieprzem, solą, odstawić w chłodne miejsce i podać na kolację. Smacznego!, a jak smakują karpie mamy Mikołaja, jak zrobić barszcz pani Irenki z uszkami, groch z kapustą Dominiki, pstrąg w migdałach Flory oraz inne potrawy wigilijne, koniecznie należy przeczytać „Szczęście w cichą noc”.