Święta coraz bliżej …

Data Publikacji: 04.12.2012
Udostępnij:

Święta coraz bliżej …

swietaMy proponujemy sięgnąć po książki z działu : kucharstwo i zapoznać się z przepisami na Wigilię i Święta . Hanna Szymanderska przez jednych nazywana kulinarną encyklopedią, lub też Pierwszą Kucharką Rzeczypospolitej ma na swoim koncie wiele książek kucharskich, w tym wydana przez „Świat Książki”. „Wigilię” (dostępna w bibliotece).

„Polskie dzieje narodowe sprawiły, że Wigilia wpisała się w naszą tradycję jako wieczór prawdziwego zbliżenia ludzi”, tak zaczyna się ta niezwykła książka, która w spisie treści zawiera m.in. genezę Wigilii, obrzędowość, informację o opłatku, strojeniu choinki, a przede wszystkim opisane są potrawy wigilijne w danych czasach.

Święta coraz bliżej …

swietaMy proponujemy sięgnąć po książki z działu : kucharstwo i zapoznać się z przepisami na Wigilię i Święta . Hanna Szymanderska przez jednych nazywana kulinarną encyklopedią, lub też Pierwszą Kucharką Rzeczypospolitej ma na swoim koncie wiele książek kucharskich, w tym wydana przez „Świat Książki”. „Wigilię” (dostępna w bibliotece).

„Polskie dzieje narodowe sprawiły, że Wigilia wpisała się w naszą tradycję jako wieczór prawdziwego zbliżenia ludzi”, tak zaczyna się ta niezwykła książka, która w spisie treści zawiera m.in. genezę Wigilii, obrzędowość, informację o opłatku, strojeniu choinki, a przede wszystkim opisane są potrawy wigilijne w danych czasach.

„To przez tradycję wyróżniany jest majestat człowieka” napisał Cyprian Kamil Norwid. Autorka w sposób przystępny opisała ten wyjątkowy wieczór . Nazwę „Wigilia” Kościół katolicki przyjął z terminologii starożytnego Rzymu (łac. Vigiliae – nocne czuwanie)

Początkiem wieczerzy wigilijnej były w dawnych wiekach wielogodzinne widowiska kościelne, na które wierni przynosili jedzenie i napoje. Dwa tysiące lat chrześcijaństwa ugruntowały ostatecznie chrześcijańską treść tego święta.

Z Wigilią ściśle związane są takie pojęcia jak: gwiazdka, opłatek, kolędy, pastorałki, pasterka, jasełka, szopka, choinka, kutia…

Do wieczerzy wigilijnej zasiadano, gdy na niebie ukazała się pierwsza gwiazda. Do wierzeń i obrzędów wigilijnych należały i wierzono, że kto we „wigilię od stołu odejdzie przed zakończeniem, to umrze i drugiej wieczerzy wigilijnej nie doczeka”.

Wierzono, że kto w Wigilię kichnie, ten zdrów będzie przez cały rok. Wiele potraw gotowano z rzepy, z nadzieją, że uchroni to przed bólem zębów.

Jabłka jedzone podczas wieczerzy wigilijnej miały zapobiec bólowi gardła, orzechy bólowi zębów.

Wierzono też, że nieposzanowanie tego wieczoru sprowadzić może wszelkie nieszczęście, dlatego po zachodzie słońca nie należało niczego robić.

W Wigilię przed zmrokiem należało przynieść węgla, wody, drewna na całe Boże Narodzenie, wierzono bowiem, że jeśli coś się wniesie do domu po wieczerzy, wszystko myszy zjedzą .

W Wigilie niechętnie cokolwiek pożyczano, uważano bowiem, że kto tego dnia coś z domu swojego wydaje, ten niczego się nie dorobi.

Należało też uważać, aby pierwszy do domu wszedł mężczyzna, a nie kobieta, bowiem to on wróżył na cały rok zdrowie, a kobieta przynosiła choroby.

Wiele jeszcze innych zwyczajów, jest opisanych, zachęcamy do przeczytania, warto, gdyż często zapominamy o tradycji, upraszczamy ją w imię nowoczesności, pośpiechu, dlatego w tę jedną noc warto celebrować obrzędy naszych przodków. Jadłospis wigilijnych potraw był tak ułożony, aby uwzględnić wszystkie płody rolne i leśne z całego roku. Z lasu pochodziły grzyby, orzechy, miód, z pola kasza, rośliny oleiste, zboża, jarzyny, owoce, z rzek i jezior ryby, a typowymi potrawami były: barszcz z buraków, zupa grzybowa, bigos postny, kasza jaglana ze śliwkami suszonymi, groch, fasola, kisiel z owsa, piernik, jabłka, orzechy.

Każdy region Polski miał swoją tradycję i swoje potrawy wigilijne.

Autorka jest zwolenniczką bezmięsnej wieczerzy wigilijnej opartej na tradycyjnych przepisach.

Jak zrobić karpia i nie tylko, ugotować zupę grzybową, barszcz, rybną – radzimy po prostu przyjść do biblioteki i wypożyczyć książkę.

Książki które warto przeczytać przed świętami:

Bożena Dykiel – Moje sekrety kulinarne

i rozdział „Moja Wigilia”