V Dyniowy Festiwal już się rozkręca

Data Publikacji: 13.10.2014
Udostępnij:

dynia_1

Jako pierwsze są panie Marianna i Adriana Kralewskie, dostarczając 2 przepisy oraz wiersz i rysunek Gabrysi.

Przedstawiamy przepis na ciasto i pierogi przypominając jednocześnie, że dynia pomaga w odchudzaniu, gdyż ma niewiele kalorii, zawiera za to dużo błonnika, daje więc uczucie sytości i poprawia pracę jelit, ponadto zawiera wiele witamin z grupy B i składników mineralnych, m. in. potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń i przypomnijmy można z niej wyczarować lekkostrawne i niskokaloryczne: zupy, przeciery, kremy, zapiekanki i zrobić jak to pani Marianna opisała pierogi z nadzieniem dyniowym, a na deser zaserwować ciasto z dynią i z cynamonem.

Nadchodzi jesień – smutna nostalgia,

Jest jednak coś, co szarość ubarwia…

Złota jak słońce, okrągła dynia.

Nadchodzi jesień – mgła, dym z ogniska,

Już uprzątnięto ogrody i rżyska.

Na grządkach jeszcze samotne dynie,

Chcą nam przypomnieć kanikuł chwile.

Nadchodzi jesień – pełna spiżarnia,

A Ciebie smaczek na dynię ogarnia,

Tak, więc zajadaj witamin moce,

Zanim się zimą schowasz pod kocem.

Wiersz pani Adriany

PIEROGI Z NADZIENIEM DYNIOWYM

  • składniki na 4 porcje.
  • 200 g śmietany, olej.
  • Ciasto.
  • 400 g mąki, 1 jajko
  • Farsz.

400 g dyni, 1 łyżka masła, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 cebula, szczypta cukru, 1 łyżeczka mielonego kminku, sól. Obraną i drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Miąższ dyni zetrzeć na tarce o dużych oczkach, starannie wymieszać z cebulą, orzechami i przyprawami. Z mąki, jajka i ok. 1 szklanki wody zagnieść elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać duże krążki.

Na każdy położyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonym wrzątku ok. 5 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Następnie ułożyć je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać śmietana i zapiec przez 15 min. w temp. 180oC.

Dobrze smakują ze śmietaną lub skwarkami.

SMACZNEGO !!!

CIASTO Z DYNIĄ I CYNAMONEM

Składniki na 12 porcji.

  • 10 dag zimnego masła,
  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru – pudru,
  • 1 kg dyni,
  • 6 jajek,
  • 20 dag cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 10 dag mąki,
  • 20 dag mielonych migdałów,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 słoika marmolady pomarańczowej.

Z zimnego masła, cukru – pudru i 15 dag mąki szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć nim blachę i podpiec w nagrzanym do 1800C piekarniku na złoty kolor. W tym samym czasie ugotować umytą dynię w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Gdy nieco przestygnie obrać ją i pokroić w drobną kostkę. Żółtka utrzeć na puch z łyżką cukru. Białka ubić zresztą cukru i delikatnie połączyć z masą żółtkową i dynią.

Do masy dodać mąkę wymieszana z mielonymi migdałami, proszkiem, cynamonem i otartą skórką z pomarańczy. Bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec w nagrzanym do 2000C piekarniku ok. 30 min., ostudzić. Podpieczony spód posmarować marmoladą pomarańczowa i położyć na nią ciasto dyniowe. Delikatnie docisnąć, aby warstwy dobrze się skleiły. Wierzch ciasta można posmarować również cienką warstwą marmolady pomarańczowej, dodając do niej nieco imbiru i posypać oprażonymi lekko płatkami migdałów.

SMACZNEGO !!!