Prawdziwa historia dwóch sióstr, jednego sklepiku i mnóstwa czekolady w książce Frances i Ginger Park „Życie jest słodkie” wydanej przez wydawnictwo „Nasza księgarnia” .
Po niespodziewanej śmierci ojca siostry próbują znaleźć ukojenie w słodyczach , mając spadek,otwierają cukierenkę ze słodyczami, która staje się magicznym miejscem obdarzonym mocą leczenia złamanych serc, wlewania w nie optymizmu. Już tytuły rozdziałów działają na wyobraźnię oraz na pobudzenie wyobraźni i apetytu „Czekoladowe jabłko” „Czekoladowy Mus – Marzenie”, „Gigantyczne czekoladki miętowe”, „Cytrynowy Raj”.
A przepis na trufle wcale nie jest trudny:
Składniki:
½ kg dobrej gorzkiej czekolady
1 filiżanka śmietany kremówki
5 łyżek masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60 ml likieru kakaowego
60g niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 kg kuwertury z mlecznej czekolady dobrej jakości
spora szczypta miłości do smaku i posypania
Przygotowanie:
W szklanej misce wymieszać czekoladę i kremówkę. Miskę wsadzić do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty i 15 sekund, a następnie utrzeć zawartość na gładką masę. Dodać masło i wanilię, ucierać dalej, by masa stała się aksamitna. Mieszając wlać likier kakaowy. Przelać całość do płaskiego szklanego naczynia o wymiarach ok 32 na 23 na 5 cm. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godz.
Formowanie trufli:
Trufle formować za pomocą miniaturowej łyżeczki do lodów, układać na papierze do pieczenia, następnie na godzinę włożyć do zamrażarki.
Kuwertura:
Posiekać 1 kg kuwertury na kawałeczki. 2/3 tych kawałeczków umieścić w szklanej misce, a 1/3 odłożyć. Miskę z kuwerturą przez minutę podgrzewać w kuchence mikrofalowej nastawionej na połowę mocy. Wyjąć i wymieszać. Powtarzać ten proces przynajmniej 5 razy, dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści, uważając przy tum, żeby jej nie przypalić. Wyjąć miskę z kuchenki (temperatura czekolady powinna wynosić ok. 43 stopni). Dorzucić pozostałą 1/3 kuwertury .
Zanurzanie trufli w czekoladzie:
Wziąć truflę w dwa palce i zanurzyć całą w cieplej czekoladzie. Strząsnąć nadmiar czekolady z palców. Trufle w polewie odłożyć na papier do pieczenia, czynność powtarzać z kolejnymi truflami. Całość odstawić na 10 minut, dzięki czemu trufle nieco „okrzepną”.
Posypywanie trufli:
Na koniec wsypać kakao i połowę cynamonu do dużej plastikowej torby z zamknięciem. Włożyć połowę trufli do torby i potrząsać nią ostrożnie, dopóki wszystkie trufle nie zostaną pokrytą posypką. Powtórzyć czynność z drugą połową.
Podawać trufle w temperaturze pokojowej albo przechowywać w lodówce lub zamrażarce, by odłożyć rozkosz na później.
Niech żyje czekolada!