[wpa_toolbar]

Przepis życia

Data Publikacji: 21.10.2013
Udostępnij:

przepis-zyciaMeg Donohue w powieści „Przepis życia” poznajemy tajniki wypieku babeczek przez bohaterkę Annę – utalentowaną cukierniczkę, prowadząca „Pychotkę”, przeżywającą wiele rozterek po śmierci mamy i zdradzie najbliższej przyjaciółki – ambitnej Julii.

Cukierniczka piekła babeczki o różnych smakach i kolorach np.: stworzyła czekoladowe ciasto z lekką, ledwie wyczuwalną nutą ziemistej słodyczy, która przykryła polewą z serka śmietankowego, posypanego wiórkami kokosowymi, również piekła babeczki na halloween i nie był to przysmak dla słabeuszy, gdyż zawierał szczyptę palącego cayennne, ugaszonego przez słodką wanilię, były też o smaku lemoniady, pokrytej różowym kremem maślanym na bezie, stworzyła przepis na ślubną babeczkę: a było to klasyczne ciasto cytrynowe z ukrytym wypełnieniem o smaku marakui i na tym krem waniliowy ozdobiony lśniącymi kawałkami kandyzowanej skórki cytrynowej: Anna świetnie prowadzi „Pychotkę” ale jest jej ciężko samej i pomoże jej …

tego Czytelniku musisz się sam dowiedzieć.

M.Donahue „Przepis życia” Prószyński i S-ka, 2012