[wpa_toolbar]

Dyniowe przysmaki wyszukane w książkach kucharskich

Data Publikacji: 10.09.2012
Udostępnij:

Dyniowe przysmaki wyszukane w książkach kucharskich

dyniowe_plackiW bibliotece jest wiele dostępnych książek o tematyce kucharskiej, dlatego postanowiliśmy przedstawić kilka ciekawych przepisów z dynią w roli głównej.

Jak podają autorzy podręcznika ogrodowego „Na działce od wiosny do jesieni” dynia, kabaczki, cukinia, patison są botanicznie ściśle ze sobą spokrewnione i należą do roślin dość łatwo uprawiających, odznaczające się bujnym wzrostem i są wrażliwe na mróz, zawierają stosunkowo dużo witamin B1, B2, C, PP, prowitaminę A, żelazo, fosfor, wapń, a dynie o żółtym miąższu mają tyle samo karotenu co marchew.

Dyniowe przysmaki wyszukane w książkach kucharskich

dyniowe_plackiW bibliotece jest wiele dostępnych książek o tematyce kucharskiej, dlatego postanowiliśmy przedstawić kilka ciekawych przepisów z dynią w roli głównej.

Jak podają autorzy podręcznika ogrodowego „Na działce od wiosny do jesieni” dynia, kabaczki, cukinia, patison są botanicznie ściśle ze sobą spokrewnione i należą do roślin dość łatwo uprawiających, odznaczające się bujnym wzrostem i są wrażliwe na mróz, zawierają stosunkowo dużo witamin B1, B2, C, PP, prowitaminę A, żelazo, fosfor, wapń, a dynie o żółtym miąższu mają tyle samo karotenu co marchew.

M.E.Halbański w „Leksykonie sztuki kulinarnej” napisał krótko : z dyni można „Przyrządzić zupy na różne sposoby – przetarte z ziemniakami, lub innymi warzywami, na mleku z zacierką,.

„W kuchni i zdrowiu” – podaje się przepisy następujące

-dynia puree, która przygotowuje się łatwo, gdyż należy obrana oczyszczoną z nasion, pokrojoną włożyć do rondla, dodać tłuszcz, osolić, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, udusić pod przykryciem do miękkości, już uduszoną utłuc łyżeczką, dodać śmietanę, mieszając zagotować następnie odstawić, wymieszać z posiekaną zieleniną, przyprawić solą i pieprzem lub ostrą papryką i gotowe.

Można również podać dynię ugotowaną:

zagotować 1 szklankę wody z dodatkiem mleka, soli, czosnku i następnie do wrzątku włożyć oczyszczoną dynię, gotować do miękkości. Tartą bułkę zrumienić na suchej patelni, masło stopić. Ugotowaną dynię odcedzić, wyłożyć salaterkę, posypać tartą bułką, koperkiem lub pietruszką, polać stopionym masłem. Podawać do potraw, można podawać także z sosem mlecznym, pomidorowym itd.

Henryk Dębski w „Bukiecie z warzyw” m.in. Przedstawia:

  • dynię po amatorsku
  • dynię po grecku
  • dynię po węgiersku
  • dynię po chorwacku
  • dynie po mazursku
  • racuszki z dyni
  • dynię zapiekaną z makaronem, ryzem.

Wydaje się że dynia zapiekana z ryżem jest bardzo smaczna i łatwa do wykonania. Ryż ugotowany odstawić, aby przygotować dynię, tj. pokroić ją w kostkę, dodać 2 – 3 łyżeczki masła i dusić ją parę minut, następnie 2 – 3 jaja umyte po oddzieleniu żółtka od białek utrzeć z cukrem połączyć z ryżem, opłukanymi rodzynkami , startym cynamonem, aby przygotowaną masę przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułka, zapiec.

Autorzy „Diety łatwo strawnej” R.Połeć i Z. Zawistowska sugerują, że bardzo smaczna jest sałatka z dyni, którą dość łatwo robi się po ugotowaniu młodej dyni, ostudzić, pokroić w kostkę, dodać obrane utarte jabłko, skropić sokiem z cytryny, dodać zieleninę i majonez, przyprawy do smaku i podawać jako dodatek do potraw.

Bardzo ciekawe przepisy prezentują Ł.Żabska i Ż.Zawistowska w książce „Warzywa na działce i w kuchni”

-dynia nadziewana z serem i warzywami, mięsem, ryżem.

Wszystkie przepisy można znaleźć u nas w bibliotece, gdyż wymienione książki są na półce.

Warto do nich zaglądać i spróbować poeksperymentować z dyniami. Są to potrawy smaczne, nietrudne do ugotowania. Polecamy