W sklepach pojawiła się dynia, zachwyca w koszach jako jesienna ozdoba, a biblioteka od pewnego czasu zachęca do czynnego udziału w IV Festiwalu Dyniowym.
Liczne poradniki kulinarne, czasopisma przedstawiają ciekawe przepisy na dyniowe dania.
W październikowym „Poradniku domowym” dla smakoszy jest wiele cennych informacji o pysznej dyni i jej rodzince.
Dynia pojawia się, gdy sezon na inne warzywa kończy się, imponuje rozmiarem, kolorami, a przede wszystkim zachwyca smakiem i nadaje się na zupę i różne przetwory.
Hanna Strzelecka w „Warzywach dyniowatych” zaznacza, że w „staropolskiej kuchni rośliny z rodziny dyniowatych, nie zajmowały zbyt eksponowanej pozycji (…) dynie sadziło się w ogródkach głównie dla pestek, bardzo smacznych, a samą jadło się rzadko, głównie w postaci tradycyjnej zupy na mleku”. Na szczęście dzięki działkom, ogródkom, czasopismom, różne rodzaje warzyw dyniowatych zaczęły robić niezłą karierę. Sadzi się ich dużo, zachęca się do jedzenia, ozdabiania ogrodów, parapetów, a przede wszystkim czyni się z nich cuda – straszaki na Halloween.
Ożywiły nasze jadłospisy, mają wiele zalet, w tym szybko się gotują, są smaczne, łatwo strawne, nisko kaloryczne, a wspomniana autorka zebrała przepisy ze starych notatników babci, które można wypożyczyć w naszej bibliotece.
A my przypominamy, gdyż przy każdej edycji konkursu staramy się przekonywać, że wartości odżywcze są spore:
100g dyni dostarcza przeciętnie tylko
- 15 kcal, a więc dynie nie tuczy
- 0,8 g białka
- 0,1 tłuszczu
- są tez witaminy: B1, PP
- ze związków mineralnych zawiera wszystkiego po trochu tj: wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Polecamy zajrzeć do przepisów i wybrać coś dla siebie i swojej rodziny,
nasza propozycja to: gnocchi dyniowe przygotowane z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków i dyni, tak pół na pół, z masłem, z listkami szałwii lub bazylii, parmezanem, więcej w „Poradniku domowym nr 10/2013″.
W tym roku kompozycje dyniowe będziemy dostarczać bezpośrednio do Nadleśnictwa Świeradów, nie jak było przy poprzednich Festiwalach do biblioteki.
Prosimy pytać o szczegóły w bibliotece.