Argentyńskie gotowanie
Na trzecim spotkaniu w Klubie Młodego Odkrywcy 29 września 2012r dzieci udały się w podróż do Argentyny.
Antonina Małowiecka jak zwykle doskonale przygotowana, pokazała piękne zdjęcia państwa położonego w południowo – wschodniej części Ameryki Południowej, opowiadała barwnie o stolicy Buenos Aires, wodospadach – najpiękniejszym i oszałamiającym miejscu, które osiągają szerokość prawie 2500m, a wśród nich wyróżniają się m.in. Wodospady Dwóch Braci, Gardziel Diabła, z kolei Patagonia obejmująca część Andów oraz Ziemię Ognistą jest jednym z mistycznych miejsc na świecie, składające się z lodowca (słynny Perito Moreno), które pokrywają obszar 13000 km, następnie niedaleko jest Antarktyda, gdzie podziwiać można białe noce, wieloryby, pingwiny. Patagonia to idealne miejsce by uprawiać wszelkie formy turystyki, poczynając od wyczynowych – wspinaczki, spływy kajakowe, pontonowe poprzez jazdę konną, wędkarstwo.
Argentyńskie gotowanie
Na trzecim spotkaniu w Klubie Młodego Odkrywcy 29 września 2012r dzieci udały się w podróż do Argentyny.
Antonina Małowiecka jak zwykle doskonale przygotowana, pokazała piękne zdjęcia państwa położonego w południowo – wschodniej części Ameryki Południowej, opowiadała barwnie o stolicy Buenos Aires, wodospadach – najpiękniejszym i oszałamiającym miejscu, które osiągają szerokość prawie 2500m, a wśród nich wyróżniają się m.in. Wodospady Dwóch Braci, Gardziel Diabła, z kolei Patagonia obejmująca część Andów oraz Ziemię Ognistą jest jednym z mistycznych miejsc na świecie, składające się z lodowca (słynny Perito Moreno), które pokrywają obszar 13000 km, następnie niedaleko jest Antarktyda, gdzie podziwiać można białe noce, wieloryby, pingwiny. Patagonia to idealne miejsce by uprawiać wszelkie formy turystyki, poczynając od wyczynowych – wspinaczki, spływy kajakowe, pontonowe poprzez jazdę konną, wędkarstwo.
Pampa to piękna i stepowa kraina geograficzna o klimacie łagodnym sprzyjającym do uprawy roli.
Porośnięte trawami stepowymi, słonecznikami i innymi roślinami tworzą urokliwe miejsca.
Argentyna poprzez ukształtowanie powierzchni, krajobraz, faunę i florę zyskuje miano państwa ciekawego, które warto poznać. Kraje poznaje się również poprzez gotowanie, a wiadomo, że dzieci uwielbiają samodzielnie przygotowywać posiłki. Podróżniczka pokazała – tykwę oczywiście z Argentyny, w której pije się yerba mate, herbaciany napój. Każde dziecko dostało do zaparzenia herbatę, którą Argentyńczycy piją cały dzień, gdyż ma właściwości lecznicze i działa prawie jak kawa. Smak herbaty wzbogaciły plastrem z pomarańczy, limonki lub cytryny.
Kiedy napój się studził, dzieci wykonywały guacamole – inaczej paciapa z awokado, sos do chipsów – nachos. Miały już wcześniej przygotowany pokrojony czosnek, cebulę, gdyż dodaje się te zdrowe składniki do miseczki z roztartym awokado, wzbogaca się sokiem z limonki lub cytryny do smaku trochę pieprzu, soli i takie masełko jest gotowe.
Dzieciom smakowało, gdyż nachos tworzyło dość pikantne danie, ale tak miało być, gdyż w Argentynie jest to bardzo pospolita zdrowa, przekąska. Tak jak znane jest ogniste tango, tak wszyscy powinni poznać paciapę z awokado, które świetnie smakuje z nachos.
Następna podróż szykuje się do Grecji i tym razem dzieci będą przygotowywać coś specjalnego z kuchni obcego kraju.