[wpa_toolbar]

12 kwietnia – to Dzień Czekolady

Data Publikacji: 11.04.2013
Udostępnij:

W tym dniu będziemy Czytelników obdarowywać czekoladą

czekolada

Polecamy:

  • W książce „Sklepik z niespodzianką”, Bogusia główna bohaterka powieści M.Gutowskiej- Adamczyk od swojej mamy wzięła przepis na :
    • „Białą czekoladę imbirową”
      Na cztery filiżanki weź świeży lub suszony korzeń imbiru, dwie łyżki cukru, 100 ml wody. Korzeń zetrzyj, wymieszaj z cukrem i wodą, gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty złocisty syrop.

      W rondelku rozpuść tabliczkę białej czekolady, można w dwóch szklankach mleka, ale lepiej wziąć słodka 18% śmietankę (szczytem rozpusty jest śmietanka kremowa 30 – 36 %)
      Uwaga! Nie dopuść do wrzenia!
      Dodaj syrop imbirowy i miksuj, aż powstanie pianka – im jej więcej tym lepiej. Rozlej gorący napój do filiżanek oprósz szczyptą kakao lub kawy.
      Spożywaj w miłym towarzystwie, delektując się smakiem i aromatem …
    • „Gorzko- słodka czekolada z chili”
      Na cztery filiżanki weź tabliczkę gorzkiej czekolady, dwie szklanki mleka i szczyptę lub dwie chili. Gotuj na maleńkim ogniu, nie dopuść do wrzenia.

      Rozlej do filiżanek.
      W wersji de luxe możesz dodać do każdej filiżanki odrobinę rumu. Oczywiście, jeśli twymi gośćmi nie są inspektorzy sanepidu.
    • „Mleczna czekolada malibu”
      Na cztery filiżanki weź tabliczkę mlecznej czekolady, dwie szklanki mleka lub słodkiej śmietanki, rozpuść czekoladę w mleku nie dopuść do wrzenia. Schłodź nieco.
      Rozlej do filiżanek i dodaj ostrożnie lejąc po ściankach po pół kieliszka likieru malibu, tak by alkohol spłyną na dno.
      Ubij pół szklanki śmietanki kremówki w trakcie ubijania dodając łyżeczkę cukru pudru.

Po przygotowaniu przepysznej czekolady mama Karina radziła:

„Pamiętaj, że czekoladę należy podawać elegancko i wykwintnie, to nie byle czaj! Filiżanki z cieniutkiej, kremowej porcelany – to jest to. Parujący, aromatyczny, gęsty płyn z kleksem bitej śmietany, oprószonej czekoladowymi wiórkami. Czekoladę o dwóch warstwach – na przykład z sokiem malinowym podawaj w wysokich szklankach lub kieliszkach do szampana, lecz tak by sok spłynął na dno, a nad nim unosiła się warstwa czekolady, zwieńczona bitą śmietanką”

Smacznego !!! Czekolada jest przepyszna