W tym dniu będziemy Czytelników obdarowywać czekoladą
Polecamy:
- W książce „Sklepik z niespodzianką”, Bogusia główna bohaterka powieści M.Gutowskiej- Adamczyk od swojej mamy wzięła przepis na :
- „Białą czekoladę imbirową”
Na cztery filiżanki weź świeży lub suszony korzeń imbiru, dwie łyżki cukru, 100 ml wody. Korzeń zetrzyj, wymieszaj z cukrem i wodą, gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty złocisty syrop.
W rondelku rozpuść tabliczkę białej czekolady, można w dwóch szklankach mleka, ale lepiej wziąć słodka 18% śmietankę (szczytem rozpusty jest śmietanka kremowa 30 – 36 %)
Uwaga! Nie dopuść do wrzenia!
Dodaj syrop imbirowy i miksuj, aż powstanie pianka – im jej więcej tym lepiej. Rozlej gorący napój do filiżanek oprósz szczyptą kakao lub kawy.
Spożywaj w miłym towarzystwie, delektując się smakiem i aromatem … - „Gorzko- słodka czekolada z chili”
Na cztery filiżanki weź tabliczkę gorzkiej czekolady, dwie szklanki mleka i szczyptę lub dwie chili. Gotuj na maleńkim ogniu, nie dopuść do wrzenia.
Rozlej do filiżanek.
W wersji de luxe możesz dodać do każdej filiżanki odrobinę rumu. Oczywiście, jeśli twymi gośćmi nie są inspektorzy sanepidu. - „Mleczna czekolada malibu”
Na cztery filiżanki weź tabliczkę mlecznej czekolady, dwie szklanki mleka lub słodkiej śmietanki, rozpuść czekoladę w mleku nie dopuść do wrzenia. Schłodź nieco.
Rozlej do filiżanek i dodaj ostrożnie lejąc po ściankach po pół kieliszka likieru malibu, tak by alkohol spłyną na dno.
Ubij pół szklanki śmietanki kremówki w trakcie ubijania dodając łyżeczkę cukru pudru.
- „Białą czekoladę imbirową”
Po przygotowaniu przepysznej czekolady mama Karina radziła:
„Pamiętaj, że czekoladę należy podawać elegancko i wykwintnie, to nie byle czaj! Filiżanki z cieniutkiej, kremowej porcelany – to jest to. Parujący, aromatyczny, gęsty płyn z kleksem bitej śmietany, oprószonej czekoladowymi wiórkami. Czekoladę o dwóch warstwach – na przykład z sokiem malinowym podawaj w wysokich szklankach lub kieliszkach do szampana, lecz tak by sok spłynął na dno, a nad nim unosiła się warstwa czekolady, zwieńczona bitą śmietanką”
Smacznego !!! Czekolada jest przepyszna